Karl Symons (1961) begon zijn loopbaan halverwege de jaren '80 als reporter/producer bij het jongerenmagzine 'Kilimanjaro' op de toenmalige BRTn. In diezelfde periode begon hij ook reportages te maken voor 'Terloops' en 'Het Ei van Christoffels' en sprong geregeld in als vliegende  reporter bij live-uitzendingen met Jan Van Rompaey en Jessie De Caluwe. Op Radio Studio Brussel presenteerde hij op zondagnamiddag: "3 uur Karl". In het najaar van 1991 maakte Karl deel uit van het reportersteam van  ' NV De Wereld ' (de opvolger van ' Terloops ' ).

In 1992 maakte hij de overstap naar VTM om het programma 'Raar maar Waar' te presenteren. In datzelfde jaar startte hij zijn eigen TV-productiehuis TV De Wereld, dat zich specialiseerde in 'Human Interest' programma's en reisreportagereeksen. Met o.a. 'GO 2!" ( & Francesca Vanthielen), Nulpunt, Domino (Gerty Christoffels), Zalm voor Corleone (Herman Van Molle), De Schaduw van het Kruis (Jan Leyers), De Tafelberg (In Zuid-Afrika) en Gentse Waterzooi (Gene Bervoets) werd TV De Wereld een gewaardeerde smaakmaker in het Vlaamse TV landschap. 

 In 2006 liet Symons zijn productiehuis samensmelten met de 'Caviar' group. Een jaar later (2007) vestigde hij zich permanent in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Hij werd Afrika correspondent voor 'Het Nieuws', schreef colums voor kranten en tijdschriften, publiceerde enkele reisgidsen en begon zich in te werken in de wereld van internationale documentairemakers. Zo trok Karl geregeld naar Kenia, Gabon, Namibië, Botswana en Zambia en zette zich in om kwetsbare Afrikaanse autochtone volken een stem te geven, zoals de Keniaanse Samburu (nomadische herders), de Babongo, Batwa en Ba'a pygmeeën (Gabon & Congo) en vooral de 'San' (bosjesmannen) in Zuidelijk Afrika.


'Buks' Kruiper & Karl tijdens 'A Bushman Odyssey'


Symons publiceerde in 2004 ' De Smaak van de Kaap ', bij uitgeverij Lannoo. Daarnaast werd ook een TV reeks over  Vlaamse guesthouses in de Kaap en nieuwe wereldwijnen geproduceerd, verkrijgbaar op DVD.    

In 2010 volgde een tweede reisgids over Kaapstad: ' 100 X Kaapstad '.

Naast fietsen is Karl's grote passie motorrijden. Met de regelmaat van een klok onderneemt hij lange tochten door de Afrikaanse Savanne. Namibië, Botswana en Zambia staan geregeld op het programma. In oktober 2008 ging het wat verder. Symons maakte een solo motortrip door het grootste deel van het Afrikaanse continent: van Kaapstad tot Noord-Kenia. De rit ging tot het stadje Isiolo, vanwaar Karl met enkele vrienden verder trok voor een expeditie rond het Turkana meer, op de grens met Ethiopië.


Dezer dagen werkt Karl Symons met een klein team van onafhankelijke TV & Filmmakers aan nieuwsstukjes, reportages en langere documentaires in Afrika. Onlangs bracht hij samen met schrijfster Patricia Glyn bijna twee maanden door in het 'Kgalagadi Transfrontier Park' voor het inblikken van een unieke documentaire over een familie van traditionele 'San' (Bosjesmannen) die voor het eerst kon terugkeren naar de regio waar hun ouders en grootouders vrij konden leven. De documentaire werd gesteund door  de Zuid-Afrikaanse Lotto, Peace Parks Foundation' en het ' Cultural Heritage Mapping Project of South Africa'. Meer dan 80 uren werden er gefilmd, met verhalen en geschiedenis die de volgende generaties eindelijk zullen kunnen raadplegen in beschermde archieven. 

During the Final Shoot of 'A Bushman Odyssey', Kgalagadi nov 2012.

Vanaf 2015 werkt Karl Symons geregeld als reisleider in Zuidelijk Afrika voor Het Davidsfonds.

Momenteel is hij ook actief als muzikant/componist .

MUSIC: 'Feeling Alright'  https://youtu.be/MfCzeRJ2eFMhttps://youtu.be/MfCzeRJ2eFM


Symons vertaalde intussen de Zuid-Afrikaanse bestseller van Patrcia Glyn 'What Dawid Knew', het verslag van de twee maanden durende erfenistocht met de familie Bosjesmannen. In januari 2014 bracht uitgeverij Van Halewyck 'Wat Dawid Wist' op de markt. Karl nam voor dit boek naast de vertaling ook de fotografie voor zijn rekening.

 

Make a free website with Yola