Het recreatief vliegen met een Gyrocopter wint in zuidelijk Afrika jaarlijks aan populariteit. 

Een autogyro, autogiro (letterlijk: vanzelfdraaiend) of molenvliegtuig is een vliegtuig dat een motorloze rotor heeft. Een andere naam is gyrocopter. Op het eerste gezicht lijkt een autogyro op een helikopter, maar bij een helikopter wordt de rotor door een motor aangedreven, zodat een helikopter de mogelijkheid heeft verticaal te stijgen en te dalen, doordat lucht actief verplaatst wordt. In een autogyro wordt de rotor uitsluitend in beweging gebracht door de langsstromende lucht. Deze creĆ«ert daardoor de hefkracht (lift). De voorwaartse beweging wordt ontleend aan een propeller. Helikopters voorkomen dat het toestel om zijn eigen as gaat draaien door middel van een eveneens aangedreven staartrotor. De autogyro heeft dit probleem niet. Helikopters hebben een ingenieuze overbrenging waardoor de stand van de rotorbladen individueel gewijzigd kan worden, wat gebruikt wordt voor de voortstuwing en sturing. Doordat de autogyro zijn rotor niet voor voortstuwing gebruikt, is zo'n complexe, kostbare en potentieel kwetsbare constructie onnodig.

Door de hoek van de hele rotor en as te veranderen kan het toestel stijgen, dalen en sturen. Zelfs als de voortstuwingsmotor geheel uitvalt tijdens de vlucht, blijft de autogyro nog stabiel bestuurbaar en kan hij een zachte verticale landing maken.

Hoewel de autogyro nauwelijks ruimte nodig heeft als landingsbaan, is een startbaan wel onontbeerlijk. De rotor krijgt immers pas snelheid door langsstromende lucht. VIDEO GYROCOPTER OP MORNINGSTAR AIRFIELD BIJ KAAPSTAD.

 Karl Symons behaalde in 2011 zijn vlieglicentie in Zuid-Afrika en vloog intussen al ruim 140 uren met de gyrocopter.

 
 
 

Make a free website with Yola